Oefenexamens
Het goed leren van de lesstof is één ding, maar het aanleren van zogenaamde examenvaardigheden is evengoed van groot belang. Denk aan oefenen met het langer vasthouden van je focus, maar ook het uitgebreid en concreet beschrijven van een antwoord. Het zou vervelend zijn als je het antwoord weet, maar niet onder woorden kan brengen. Daarnaast geven oude examens (meestal) een goed beeld van de onderwerpen die het meest uitgelicht worden.
Kijk examenvideo’s
Ben je niet zo’n lezer? Je bent niet de enige. Bij sommige mensen blijven video’s simpelweg beter hangen dan literatuur. Om deze reden hebben veel leraren speciale Youtube-lessen gecreëerd over de belangrijkste examenonderwerpen. Op deze manier kun je lekker achterover leunen (en indien nodig meeschrijven). Bekende “Youtube-leraren” zijn:
- Math with Menno (Wiskunde)
- Meneer Goedknegt (Geschiedenis)
- Arnoud Kuijpers (Nederlands)
- English with Mr Henriques (Engels)
Spreid je leerwerk
Het spreiden van je leerwerk is een van de beste manieren om je goed voor te bereiden op je examens. Hoe vaker je informatie voorbij ziet komen, hoe beter je de informatie onthoudt. Tuurlijk: plannen is niet altijd leuk! Vooral als je examens nog ver weg zijn, voelt het nutteloos om al te beginnen. Toch raden wij dit wel aan. Met het spreiden van je leerwerk voorkom je een grote dosis last-minute stress.
Vraag of iemand je overhoort
In je eentje studeren kan saai en lastig zijn. Vooral na een lange dag, is het een uitdaging om je focus zelfstandig vast te houden. Vraag daarom of een vriend, vriendin of een van je ouders je wilt overhoren. Met een overhoring ga je op een actieve manier met de lesstof aan de slag. Dit resulteert in meer hersenactiviteit, wat de kans vergroot dat je de informatie onthoudt.
Bijles of huiswerkbegeleiding
Kwalitatieve bijles draagt bij aan een optimale voorbereiding op examens. Een bijlesdocent kan je ondersteunen in veel bovengenoemde zaken. Zo kan de bijlesdocent je extra uitleg geven en je met regelmaat overhoren. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan je bijlesleraar, waardoor onduidelijkheid over de lesstof binnen no-time verdwijnt.