Ga naar de inhoud

Alle informatie over de doorstroomtoets op een rijtje | voor groep 8

Sinds het begin van schooljaar 2023/2024 is de Centrale Eindtoets voor groep 8 op de basisschool afgeschaft en vervangen door de zogeheten ‘doorstroomtoets’. De toets meet de kennis en vaardigheden in vakken zoals taal en rekenen en is – samen met schoolresultaten en het advies van de leerkracht – onderdeel van het adviesproces voor de middelbare school. 

Wat is de doorstroomtoets voor groep 8? 

Een doorstroomtoets staat symbool voor doorlopende ontwikkeling: de naamswijziging van eindtoets naar doorstroomtoets onderstreept dat de groei van een leerling niet stopt na het maken van de toets in groep 8. Het is belangrijk dat elke leerling de kans krijgt om zich continu te ontwikkelen.

Wat is de verplichte inhoud van de doorstroomtoets? 

De doorstroomtoets bestaat uit verplichte onderdelen. Hiernaast kunnen scholen ervoor kiezen extra onderdelen te toetsen.

  1. Taal | Lezen (begrijpend lezen)
  2. Taal | Taalverzorging (spelling en leestekens)
  3. Rekenen

Lezen
Het onderdeel ‘Lezen’ toetst leerlingen op verschillende vragen over teksten. Hierbij moeten ze bijvoorbeeld de betekenis van moeilijke woorden uit de tekst achterhalen en vragen over de inhoud van de tekst beantwoorden. Ook worden delen van de tekst samengevat en moeten ze de beste samenvatting kiezen uit een aantal meerkeuzeopties. De teksten voor dit onderdeel zijn aansprekend en iets korter dan voorheen in de Cito-eindtoetsen. Alle vragen zijn in deze vorm van meerkeuzevragen.

Taalverzorging
Het onderdeel ‘Taalverzorging’ richt zich op spelling en het correcte gebruik van leestekens, zowel bij werkwoorden als niet-werkwoorden. Taalverzorging bestaat uit zowel meerkeuze- als open vragen, waarbij spelling onder andere wordt getoetst aan de hand van een dictee.

Rekenen

De rekenopgaven omvatten de onderdelen getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden. Wat nieuw is bij deze doorstroomtoets, is dat de rekenopgaven minder talig zijn. Hierdoor kunnen alle kinderen echt laten zien hoe goed ze in rekenen zijn.

Hoe verloopt het schooljaar? 

  • Scholen melden zich aan voor de doorstroomtoets tussen 1 oktober en 15 november.
  • Tussen 10 en 31 januari ontvangt de leerling het voorlopige schooladvies.
  • In de eerste twee weken van februari maakt de groep 8 leerling de doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 15 maart krijgen scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en ouders het definitieve schooladvies van de middelbare school. 
  • Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich gelijktijdig aan op de middelbare school met hun definitieve advies. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur. 

Welke doorstroomtoetsen zijn er? 

Er zijn verschillende toetsaanbieders, maar een school kiest voor één soort toets. Hierdoor krijgen alle leerlingen van die school dezelfde vragen. De overheid heeft verschillende soorten doorstroomtoetsen goedgekeurd, waardoor scholen kunnen kiezen uit de volgende toetsaanbieders.  

  • AMN: AMN-doorstroomtoets
  • Diataal: Dia-toets
  • Bureau ICE: IEP-doorstroomtoets
  • Cito B.V.: Leerling in beeld doorstroomtoets
  • A-VISION: Route 8-doorstroomtoets 
  • Rijksoverheid: DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets)

Studietips voor de doorstroomtoets 

Er zijn verschillende manieren om je kind voor te bereiden op de doorstroomtoets, zoals:

  • Het volgen van de lessen op school: op school wordt aandacht besteed aan de stof die getoetst wordt op de doorstroomtoets. Het is belangrijk dat je kind goed oplet, meedoet en vragen stelt als iets niet duidelijk is.
  • Het maken van huiswerk: je kind kan thuis extra oefenen voor de doorstroomtoets met de stof die behandeld wordt op school. Het is belangrijk dat je kind het huiswerk maakt, nakijkt en leert van zijn of haar fouten. Je kunt je kind hierbij helpen. 
  • Het gebruiken van oefenmateriaal: er zijn verschillende boeken, websites en apps die oefenvragen aanbieden voor de doorstroomtoets. Het is belangrijk dat je kind oefent met materiaal dat aansluit bij het niveau en de inhoud van de doorstroomtoets.
  • Het volgen van een online training: De Bijlesgroep biedt een-op-een trainingen aan voor de doorstroomtoets. Een training kan je kind helpen om de stof te herhalen, zich te verdiepen en te verrijken. Een training kan je kind ook helpen de strategieën te leren, de vraagstelling te begrijpen en aan de tijdsdruk te wennen. 

Zo bereiden we je kind optimaal voor op de doorstroomtoets

Om leerlingen de beste voorbereiding te geven op de doorstroomtoets, bieden we een speciaal ontwikkelde training aan. Onze ervaren docenten begeleiden leerlingen bij het versterken van hun vaardigheden in taal, lezen, taalverzorging en rekenen. De trainingen richten zich op het vertrouwd raken met de vraagstelling en het type opgaven in de doorstroomtoets.


Onze aanpak is persoonlijk en gericht op de individuele behoeften van elke leerling. We bieden uitgebreide oefeningen en praktische tips om het zelfvertrouwen te vergroten en de beste resultaten te behalen. Hiermee willen we iedere leerling de kans geven om zich optimaal te ontwikkelen en zijn of haar talenten te benutten.

Aanmelden

Voor meer informatie of om je in te schrijven voor onze trainingen, stuur een mailtje naar info@debijlesgroep.nl of stuur ons een berichtje op Whatsapp. Samen zorgen we ervoor dat jouw kind klaar is voor de doorstroomtoets en het volgende hoofdstuk van zijn of haar onderwijsreis met succes kan beginnen!

author avatar
David Algemeen directeur
Als oprichter en algemeen directeur van De Bijlesgroep en StudyMore en mededirecteur van De Opmaatklas zet ik me in om kwalitatief aanvullend onderwijs toegankelijk te maken voor alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.