Ga naar de inhoud

Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het studeren (en hoe je ze kunt vermijden)

Goede prestaties op school zijn onlosmakelijk verbonden met studeren op een manier die het beste bij een leerling past. Maar veel studenten maken fouten tijdens het leren die hun resultaten niet ten goede komen. Denk aan een verkeerde planning of het op een verkeerde manier opnemen van de stof. In deze blog beschrijven we veel voorkomende studiefouten, maar geven we ook studietips voor betere schoolresultaten. 

Te laat beginnen 

Veel studenten wachten met studeren tot het laatste moment, wat vaak zorgt voor stress en een gebrekkige voorbereiding. Het is belangrijk op tijd te beginnen en de stof te verdelen over een langere periode. Hierdoor heb je tijd om leerstof te verwerken en te herhalen. 

‘Uit je hoofd leren’ 

Het uit je hoofd leren van teksten lijkt op korte termijn te werken, maar je leert de inhoud oppervlakkig waardoor je het snel weer vergeet. Probeer daarom verbanden te leggen en de inhoud echt te begrijpen. 

Leren met afleidingen

Het leren met een serie op de achtergrond, of een telefoon die op je bureau ligt waar om de haverklap een melding op binnenkomt, lijkt aantrekkelijk, maar werkt natuurlijk niet. Probeer te leren met zo min mogelijk afleidingen waardoor je je volledig kunt concentreren op de lesstof en effectief studeert. Op deze manier zit het waarschijnlijk eerder in je hoofd, waardoor je daarna je serie kunt kijken of kunt reageren op je vrienden. 

Geen herhaling

Als je één keer de stof doorneemt blijft de inhoud niet hangen, zorg daarom dat je lesstof meerdere keren herhaalt. Maak bijvoorbeeld gebruik van de ‘spaced repetition’ techniek. Deze methode is gebaseerd op het feit dat herhaling na verloop van tijd helpt informatie beter te onthouden en is een wetenschappelijk bewezen methode. 

De markeerstift

Scholieren denken vaak dat tekst markeren, onderstrepen of door dingen in de kantlijn te zetten een manier is om de stof te onthouden. Het is een snelle en makkelijke methode om voor de eerste keer door de tekst heen te gaan, maar het leidt niet of nauwelijks tot goede prestaties. 

Geen plan hebben

Zonder plan loop je de kans dat je belangrijke onderdelen overslaat of uiteindelijk niet genoeg tijd hebt om het te herhalen. Maak daarom een planning en deel de lesstof op zodat je effectief kunt studeren. Dit geldt voor leren op de basisschool, maar ook voor het studeren op de middelbare school en in vervolgstudies. 

Variatie in studiemethodes

Als je de stof maar op één bepaalde manier tot je neemt, zoals het samenvatten van een hoofdstuk, beperk je de manier waarop je hoofd de onderwerpen verwerkt. Probeer daarom meerdere studiemethodes te gebruiken zoals het maken van een mindmap, een quiz maken met klasgenoten of het tekenen van iets waar je moeite mee hebt. We schreven deze blog over creatieve manieren om te leren. 

Leertips

Wil je persoonlijk advies over de manier waarop je leert? Of wil je structurele huiswerkbegeleiding of bijles? Neem vooral contact met ons op. Het team van De Bijlesgroep staat klaar extra hulp te bieden. Voor meer informatie of om je in te schrijven ga je naar onze website. Je kunt ons ook altijd een berichtje sturen op Whatsapp

author avatar
Sofie Customer Success manager