Ga naar de inhoud

Hoe bijles geven je eigen studievaardigheden verbetert

Als bijlesdocent ondersteun je niet alleen leerlingen, maar maak je ook zelf een groeiproces door. Het geven van bijles is een geweldige kans om je eigen studievaardigheden te verbeteren en je kennis te vergroten. In deze blog ontdek je hoe bijles geven je kan helpen om zélf effectiever te studeren en je eigen studievaardigheden en kennis naar een hoger niveau te tillen.

Actief leren

Als bijlesdocent wordt je ‘gedwongen’ om zelf actief betrokken te zijn bij het leerproces. Je moet immers je hoofd bij de lesstof houden om deze goed over te kunnen brengen! Door de lesstof van je leerling goed te bestuderen en uit te leggen, versterk je je eigen begrip van het lesonderwerp.

Zelfreflectie

Door bijles te geven leer je je eigen sterke en zwakke punten als student te identificeren. Door te zien waar jouw leerlingen moeite mee hebben, herken je vaak je eigen zwakke punten en kun je hier gericht aan werken. 

Diep begrip van de lesstof

Om bijles te geven over complexe concepten, is het belangrijk dat je deze zelf onder de knie hebt. Dit stimuleert je om het onderwerp waar jouw leerling mee worstelt diep te onderzoeken. Hiermee vergroot je je eigen kennis!

Herhaling en oefening

Als bijlesdocent zal je met regelmaat dezelfde onderwerpen uit moeten leggen aan verschillende leerlingen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je zult ontdekken welke manier van uitleg geven het beste werkt voor jou en je leerlingen. In de loop der tijd versterk je met het geven van bijles je eigen vaardigheden.

Aanpassingsvermogen

Geen enkele leerling is hetzelfde. Tijdens het geven van bijles aan meerdere leerlingen krijg je te maken met verschillende leerbehoeften. Als bijlesdocent is het jouw taak om je aan te passen aan de individuele leerstijl van jouw leerlingen. Dit vergroot je flexibiliteit en stimuleert je om ‘outside the box’ te denken. Doordat je veel verschillende studiemethoden uitprobeert, kan dit ook je eigen manier van studeren ten goede veranderen.

Bijles geven bij De Bijlesgroep

Tijdens het geven van bijles help je dus niet alleen anderen, maar maak je ook zelf een groeiproces door! Ben jij benieuwd wat je voor ons kunt betekenen? Meld je vandaag nog aan als bijlesdocent! De Bijlesgroep is op zoek naar nieuwe docenten die ons team kunnen versterken. Geef bijles in Alkmaar, Haarlem of  jouw regio: we kunnen jouw hulp goed gebruiken!